Spiraal plaatsen

Soorten

header image

De spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Er zijn 2 soorten spiraaltjes; het hormoonhoudende spiraal (Mirena of Kyleena) en het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe of Ballerine). Zowel de hormoonhoudende spiraal als koperspiraal haal je op bij de apotheek en neem je mee naar de afspraak.

Plaatsing

header image

Het plaatsen van een spiraal kan 10-12 weken na de bevalling. Als je een keizersnede hebt gehad vanaf 12 weken na de bevalling. De daadwerkelijke plaatsing duurt ongeveer 5 minuten. Na het plaatsen van het spiraal wordt met een echo gecontroleerd of de spiraal op de juiste plek in de baarmoeder zit. 

De plaatsing zelf kan een onaangenaam gevoel teweegbrengen dat voor sommigen zelfs als pijnlijk kan worden ervaren. Je kunt het best een uur van tevoren twee paracetamol tabletten (1000 mg) of één ibuprofen (400 mg) innemen om de pijn te verminderen. Na de plaatsing is het verstandig even rust te nemen. Als je al eens bevallen bent dan zal de plaatsing in de meeste gevallen soepel verlopen, omdat de baarmoedermond wat flexibeler is.

Het is normaal dat na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik ontstaat. Mogelijk treedt er ook onregelmatig bloedverlies op omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Binnen 3 tot 6 maanden gaat dit voorbij en is het lichaam gewend aan het spiraaltje. 

Ongeveer 3 maanden na het plaatsen van het spiraal wordt er een telefonisch consult ingepland om je vragen en de tevredenheid te bespreken. Je hebt dan voldoende gelegenheid gehad om aan de anticonceptie te wennen, en meestal zijn de eventuele bijwerkingen van het begin weer voorbij. 

SOA-test

header image

Het is belangrijk om er voor de plaatsing van een spiraal zeker van te zijn dat je geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt. Dit kan getest worden met een vaginale kweek. Je kunt een zelftest op Chlamydia, Gonorroe en Trichomonas bestellen via SOACARE.nl en thuis de test doen. Kosten hiervan zijn € 45. Deze zelftest wordt verzonden in een blanco doosje.

Wanneer raadpleeg je de verloskundige?

header image

  • Als je denkt dat je zwanger bent
  • Bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone afscheiding
  • Bij pijn tijdens het vrijen
  • Als je het kunststofgedeelte van de spiraal kunt voelen
  • Bij sterk of langdurig bloedverlies