Pretecho’s: 2D, 3D en/of 4D

Sommige ouders vinden het leuk om, naast de standaard aangeboden echo onderzoeken, nog een keer extra naar hun kindje te kijken. Bij ons echocentrum is het mogelijk om de mooiste beelden van jullie kindje tegen scherpe prijzen in te plannen.

Aanmelden pretecho

Soorten pretecho's

header image

Je kunt bij ons terecht voor een:

  • 2D-echo; de 2D echografie, ook wel echoscopie genoemd, maakt gebruik van een techniek waarin reflecterende geluidsgolven via een speciaal computersysteem worden omgezet naar live videobeelden. Vanwege het feit dat ultrasone geluidsgolven niet door lucht reizen wordt de scanner, de zogenaamde transducer, op de buik gehouden door middel van een laag gel. Hierdoor is er geen luchtlaag tussen de buik en de zender en kunnen de geluidsgolven beter worden gereflecteerd. De gereflecteerde geluidsgolven worden vervolgens door een computersysteem omgezet tot een bewegend beeld op een monitor (van 25 tot 150 beelden per seconde). Deze beelden zijn bij een 2D echo zwart-wit, maar het omzetten van geluidsgolven naar beeld gebeurt zeer snel, waardoor de bewegingen van de baby goed kunnen worden gevolgd. De beste periode is tussen de 16 en 24 weken zwangerschap, omdat dan de baby volledig in het beeld past, maar toch al in een ver stadium is ontwikkeld. Je kunt dan je ongeboren kind goed zien en je kunt dan foto’s laten afdrukken waarop je hele kind te zien is. In een later stadium kunnen nog wel steeds 2D echo opnames en foto’s worden gemaakt van details van de baby, bijvoorbeeld van het hoofdje.
  • Geslachtsecho; Niet alle ouders willen weten of zij een jongen of een meisje krijgen en zijn alleen nieuwsgierig naar de gezondheid van hun ongeboren kind. Toch zijn er ook veel ouders die wel graag willen weten wat het geslacht is van hun baby. Naast het bepalen van het geslacht is er vaak ook nog wat ruimte om te kijken wat je kindje aan het doen is. Je kunt soms zien dat je kindje wat aan het drinken is en of je kindje lekker actief is of ligt te slapen. We maken de geslachtsecho vanaf 16 weken, omdat dan duidelijk gezien kan worden of je kind een meisje of een jongetje is. Als het dan nog niet duidelijk te zien is dan kun je altijd later nog terugkomen voor een kostenloze definitieve geslachtsbepaling.
  • 3D-echo; Bij een 3D echo kunnen er meerdere 2D echo’s tegelijkertijd gemaakt worden. Deze aparte beelden kan ons nieuwe echo apparaat omzetten en opbouwen tot een 3D afbeelding van je baby. Deze techniek zorgt er voor dat je het ongeboren kind in haar totale vorm kunt zien, wat een mooi beeld geeft van je baby. De kwaliteit van de 3D foto’s die worden gemaakt tijdens een echo zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn de ligging en de bewegelijkheid van je kindje, maar ook de hoeveelheid vruchtwater van invloed op het beeld. Wij adviseren om een 3D echo te laten doen tussen de 24ste en 30ste week van je zwangerschap. Op dat moment ligt je baby in ruim genoeg vruchtwater en heeft het ook zelf al wat onderhuids vetweefsel. Dit zorgt voor de mooiste beelden van je kind. Ook eerder en later kunnen 3D foto’s worden genomen van je baby of details van hem of haar, maar de kwaliteit zal dan minder zijn.
  • 4D-echo; Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen een 3D of 4D echo van hun baby. In feite is een 4D echo niets meer dan bewegende 3D beelden. De vierde dimensie is die van tijd. Dat betekent dat je beelden nu in ‘realtime’ kunt zien. Het is bij deze techniek mogelijk de ultrasone geluidsgolven direct om te zetten naar een 3D beeld, waardoor je ‘live’ de baby kan zien in de buik. Deze beelden worden rechtstreeks weergegeven op het scherm. We adviseren om een 3D echo te laten doen tussen de 24ste en 30ste week van je zwangerschap.

Aanmelden pretecho