Plaats van de bevalling

Thuis bevallen of poliklinisch

header image

Nederland is een van de weinige landen waar de thuisbevalling plaatsvindt. Vele landen kijken met bewondering naar onze manier van verloskundige zorg. Een zwangerschap en bevalling zijn geen ziekte, maar een heel natuurlijk en gezond proces. Als je bevalt in een ziekenhuis zonder medische indicatie met de verloskundige, heet dit een poliklinische bevalling.

Thuis bevallen

header image

Door de strenge selectie die wij toepassen op elk moment van de zwangerschap en bevalling, is het verantwoord om thuis te bevallen. Daarnaast zijn we in Nederland nooit ver van een ziekenhuis. Als je thuis bevalt, ben je in een vertrouwde omgeving. Jouw partner kan zijn/haar eigen gang gaan als je niet constant steun nodig hebt, daardoor voelt zich hij/zij zich vaak meer op zijn/haar gemak thuis.

Poliklinisch bevallen 

header image

Voor een poliklinische bevalling moet je vaak een eigen bijdrage betalen. Je huurt een verloskamer en een verpleegkundige of kraamverzorgster, waarbij één van ons de bevalling doet en de verpleegkundige/kraamverzorgster ons assisteert. Bevallen in het ziekenhuis kan veiliger aanvoelen. Je hoeft niet meer vervoerd te worden bij een eventuele complicatie. Bedenk wel dat de gynaecoloog niet om de hoek van de deur staat. Deze moet ’s nachts vaak van huis komen en kan overdag ook elders aan het werk zijn. Het kost even veel tijd om in het ziekenhuis te komen vanuit huis, als het tijd kost voor de gynaecoloog om bij je te komen in het ziekenhuis.

Welk ziekenhuis?

header image

Poliklinisch bevallen kan zowel in het Ikazia als het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam-Zuid.

Ikazia ziekenhuis: In het geboortecentrum van het Ikazia ziekenhuis beval je onder begeleiding van onze zorg. De geboortesuites zijn voorzien van een eigen badkamer met douche en ligbad. In een van de suites staat een speciaal “verlosbad” voor als je in bad wilt bevallen. Mocht er medische zorg noodzakelijk zijn, dan verhuis je intern en neemt de gynaecoloog de zorg van ons over. 

Maasstad ziekenhuis: Ook kun je ervoor kiezen om in het geboortehuis Maas te bevallen. In dit geboortehuis kun je zonder medische indicatie en onder onze begeleiding bevallen. De verloskamers van het geboortehuis zijn gevestigd in het Maasstad ziekenhuis. Mocht het noodzakelijk zijn, dan is medische zorg meteen voorhanden op dezelfde kamer. Het medisch team vervangt dan het team van de verloskundige en de kraamverzorgende.

Uiteindelijk kun je het beste kiezen voor de plek waar jij (en jouw partner) je het veiligst voelt. Wij respecteren elke keuze die je maakt, zolang wij die keuze verantwoord vinden. Bij ons bestaat ook de mogelijkheid om op het laatste moment te kiezen, dus pas tijdens de bevalling.