Spoedsituatie: bel  06 - 546 901 15

Verloskundig Centrum Carnisselande

Spoedsituatie: bel  06 - 546 901 15

Borstvoeding- of kunstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding geven is heel gewoon en natuurlijk. Het is mensenmelk gemaakt voor mensenbaby’s. Echter borstvoeding gaat niet altijd vanzelf, het is iets wat je moet leren! Je kijkt de kunst af bij andere moeders die voeden. Veel vrouwen gaan in hun zwangerschap pas voor het eerst nadenken over borstvoeding. Voor die tijd hebben veel moeders nog nooit een baby aan de borst gezien in het echt. Dat maakt borstvoeding geven niet altijd zo vanzelfsprekend en het verdient tijd, aandacht en rust om de borstvoeding te laten slagen. Net als zoveel andere dingen in het moederschap. Het is echt een investering die meer dan de moeite waard is!

Wij zullen er samen met de kraamverzorgster er alles aan doen om jullie zo goed mogelijk te begeleiden. Als de start van de borstvoeding lastiger is, er problemen zijn of pijn werken wij intensief en nauw samen met Roeline den Ouden-Amelink, onze IBCLC geregistreerde lactatiekundige van Borstvoeding Barendrecht. Zij zal met jullie meekijken, begeleiden waar nodig en zoeken naar de oplossing passend bij jullie situatie. Je kan contact met haar opnemen via telefoonnummer: 06-42877366.

Borstvoeding is veel meer dan voeding alleen. Het is heel belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind. Het leert je anders te kijken naar je kindje, meer te luisteren en in te spelen op elkaars behoeftes. Borstvoeding is onderdeel van de natuurlijke relatie tussen moeder en kind en draagt bij aan een goede hechting.

Kwalitatief is het op geen enkele manier te evenaren; het legt de basis voor een gezonde toekomst van de baby. Moedermelk is levende voeding en bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby. Beter nog, het speelt in op en beschermt tegen infecties en ziekten. Juist in deze tijd hard nodig

Een aantal punten op een rijtje:

Moedermelk bestaat uit levende stoffen, die een belangrijke functie hebben:

  • Antistoffen beschermen de baby tegen bacteriële en virale infecties;
  • Lactoferrine zorgt ervoor dat ziekteverwekkers zich niet kunnen vermeerderen en verhoogt de opname van ijzer in moedermelk;
  • Taurine bevordert de hersenontwikkeling en omega-3 vetzuren dragen bij aan een hogere intelligentie;
  • Lactobacillus bifidus beschermt de darmen tegen ziekteverwekkers die infecties veroorzaken;
  • Moedermelk is hypoallergeen en wordt optimaal opgenomen, het beschermt tegen allergieën;

De moedermelk is optimaal van samenstelling, omdat het mee verandert gedurende de groei van en de behoefte van de baby.

Leuke weetjes:

Uit onderzoek blijkt dat baby’s die borstvoeding krijgen vijf keer minder kans hebben om in het ziekenhuis opgenomen te worden wegens een infectie.

Kinderen gevoed met moedermelk hebben minder kans op ziekten zoals: Allergische aandoeningen, suikerziekte, hart- en vaatziekten, wiegendood, Multiple Sclerose, overgewicht op latere leeftijd en bepaalde vormen van leukemie.

Daarnaast is moedermelk gemaakt specifiek voor de darmen van een baby, welke ze ondersteunt. Ze is licht verteerbaar en baby’s hebben geen last van harde ontlasting en diarree.

Voordelen van borstvoeding voor de moeder:

Met het geven van borstvoeding is ook de moeder enorm gebaat. Door borstvoeding te geven trekt de baarmoeder zich goed samen zoals het hoort, wat de kans op overmatig vloeien na de bevalling verkleint. Ook hebben vrouwen die borstvoeding geven een aanzienlijk kleinere kans op borstkanker, eierstokkanker en botontkalking.

De ovulatie kan vele maanden wegblijven als je borstvoeding op verzoek geeft. Het lichaam krijgt zo volop de kans om zich te herstellen van de zwangerschap.

Zijn er nadelen aan het geven van borstvoeding?

Nee die zijn er niet. Maar alle begin is moeilijk, en borstvoeding geven moet je leren door het te doen. Daarnaast beleeft elke vrouw dit verschillend. Het moederschap is een grote verandering in je leven, en daarmee gaat grote verantwoordelijkheid gepaard. Sommige vrouwen grijpt die verantwoordelijkheid en afhankelijkheid erg aan. Daarnaast zijn moeders soms onzeker over de hoeveelheid melk die ze aanmaken en of het genoeg is voor de baby. Ook dat is iets wat je kan leren herkennen. Voor meer informatie over borstvoeding:

www.borstvoedingbarendrecht.nl

www.borstvoeding.nl

Kunstvoeding

Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven dan is het alternatief kunstmatige voeding, ook wel kunstvoeding of flesvoeding genoemd. Er zijn een diverse merken en soorten voeding en ook is er een breed scala aan flessen en spenen te koop. Het eerste flesje wordt kort na de bevalling gegeven en dat is meestal 10 ml. De hoeveelheid hangt af van het gewicht en van het aantal dagen dat je baby oud is. De voeding wordt samen met ons en de kraamverzorgster opgebouwd met meestal 10 ml per dag.

 

Enthousiast, schrijf je hier in!

Heb je vragen?
Neem gerust contact met ons op.

Verloskundig Centrum Carnisselande staat ingeschreven in het kwaliteitsregister verloskundigen.