Meest gestelde vragen

Staat je antwoord er niet bij? Klik dan hier om je vraag te stellen >>

Bandenpijn

Bandenpijn voelt als een stekende pijn. Deze pijn zit vooral aan de zijkant van de onderbuik, in de buurt van de liezen. De pijn ontstaat door het uitrekken van banden die de baarmoeder dragen.  Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek zich voordoen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Mogelijk kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven, omdat het voor extra steun zorgt. Overleg dit wel tijdens het spreekuur.

Bloedverlies in de zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Vaak in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een bloedinkje van de baarmoedermond zelf. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies. Neem bij bloedverlies contact op met de verloskundige.

Aambeien

Door harde ontlasting en hard persen kunnen aambeien ontstaan. Door 2 liter per dag te drinken kan harde ontlasting voorkomen worden. Eet laxerende voeding zoals bruin brood, groenten en ontbijtkoek. Ga bij aandrang direct naar het toilet. Het ophouden van de ontlasting zorgt ervoor dat het harder wordt. Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling. Als je hier last van heeft dan kun je dit bespreken. Eventueel zullen we medicijnen adviseren.

Bekkenpijn en (lage) rugpijn

Bekkenpijn: Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren rondom het bekken slapper. Ook het kraakbeen van het bekken verweekt. Hierdoor ontstaat extra ruimte en kan de baby bij de bevalling eenvoudiger door het geboortekanaal. Soms ontstaat hierdoor tijdens de zwangerschap wat hinder en pijn.
Rugpijn: Als de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Die banden en spieren geven dan weinig steun meer. De spieren van de rug moeten hierdoor meer gewicht dragen. De rug kan hierdoor overbelast raken met als gevolg lage rugpijn. Hier kan een buikband of een doek voor verlichting zorgen. Let verder ook op een goede houding.

Voor zowel bekken- als rugpijn geldt dat het belangrijk is voldoende rust te nemen. Eventueel zullen we (bekken)fysiotherapie of Cesar- oefentherapie adviseren.

Bloedend tandvlees en bloedneus

Het hormoon progesteron zorgt voor een betere doorbloeding tijdens de zwangerschap. Hierdoor kan sneller een bloedneus ontstaan en kan tandvlees makkelijker gaan bloeden. Let wel op of je geen tandvleesontsteking hebt.

Brandend maagzuur

Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Zo ook de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af. Daardoor hebben veel vrouwen tijdens de zwangerschap last van brandend maagzuur. Probeer allereerst voeding te vermijden waar je last van hebt. Soms kan het helpen om (lauwe) melkproducten, zachte pepermunt of rauwe havervlokken te eten. Als je toch last blijft houden dan kunnen we eventueel medicijnen adviseren tegen brandend maagzuur.

Duizeligheid

Oorzaken van duizeligheid tijdens de zwangerschap kunnen zijn:

  • Lage bloeddruk. Tijdens de zwangerschap kunnen plotselinge bloeddrukdalingen plaatsvinden. Dit is niet erg, maar heeft wel duizeligheid tot gevolg.
  • Lage bloedsuiker. Het is van belang om tijdens de zwangerschap vaker kleine porties te eten. Als u dit niet doet kan uw bloedsuikerspiegel te laag worden. Dit kan duizeligheid veroorzaken.
  • Rugligging. Bij het liggen op de rug kan de baarmoeder een belangrijke ader naast de wervelkolom dichtdrukken. Hierdoor stroomt dan minder bloed naar het hart terug, wat duizeligheid tot gevolg kan hebben.
  • Bloedarmoede (een te laag ijzergehalte). IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed. Het ijzer- of Hb- gehalte van het bloed daalt door de aanmaak van extra bloed tot de 30e week van de zwangerschap altijd iets. We zullen het ijzergehalte aan het begin van de zwangerschap en rond 30 weken standaard controleren. Soms is het ijzergehalte te laag, waardoor er duizeligheid en/of moeheid kan ontstaan. Probeer voldoende ijzerrijke voeding binnen te krijgen. Volkorenbrood, groene groenten of fruit en vlees bevatten veel ijzer. In combinatie met vitamine C-rijke producten zoals sinaasappelsap wordt het ijzer uit deze voedingsmiddelen nog beter opgenomen. Melkproducten remmen de opname van ijzer uit voedingsmiddelen. Nuttig melkproducten dan ook met mate en tussen de maaltijden door.

Haarverven

De opname van stoffen uit de haarverf is waarschijnlijk gering. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor schadelijke effecten bij gebruik gedurende de zwangerschap. Omdat duidelijke gegevens echter ontbreken lijkt het verstandig deze niet echt noodzakelijke blootstelling uit te stellen tot na de zwangerschap.

Harde buiken

Harde buiken, oftewel oefenweeën, worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Harde buiken zijn vaak een teken van het lichaam om het wat rustiger aan te doen.

Hartkloppingen

Het hart moet in de zwangerschap meer bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Als je zwanger bent, komen extra hartslagen vaker voor. Als je last hebt van hartkloppingen, probeer dan rustig te blijven. Het is heel normaal. Ga even zitten en blijf rustig ademen, dan zakt het vanzelf.

Jeuk

Soms ontstaat jeuk in de zwangerschap. Dit wordt onder invloed van hormonen veroorzaakt door een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed. Doordat galsappen in het bloed terecht komt ontstaat jeuk. Soms brengt talk- of mentholpoeder wat verlichting of een crème met aloë-vera. Meestal verdwijnt de jeuk gelijk als de baby geboren is.

Misselijkheid

Vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon (HcG- hormoon), dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt. De misselijkheid kan aan blijven houden tot ongeveer 16 weken, daarna wordt het werk van het HcG – hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt de misselijkheid meestal. Door kleine lichte maaltijden verspreid over de dag te eten kan de misselijkheid verminderen. Neem als je ’s ochtends wakker wordt beschuit, ontbijtkoek, liga of iets dergelijks en sta daarna op. Vaak ben je dan minder misselijk.

Moeheid

Hetzelfde hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt, zorgt ook voor vermoeidheid in de met name de eerste drie maanden van de zwangerschap. Meestal verdwijnt de moeheid tegelijk met de misselijkheid.

Pigmentvlekken

Door het zwangerschapshormoon krijg je meer pigment in de huid, waardoor het kan zijn dat je overal bruine vlekken krijgt. Het meest bekende is de donkere lijn van schaambeen naar de navel. Ook het zwangerschapsmasker (= vlindervormige bruine verkleuring over het voorhoofd, de neus en de wangen), wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie. Wees voorzichtig met de zon. Door de verhoogde pigmentatie van de huid kan het zijn dat de huid erg vlekkerig bruin wordt. Probeer dus eerst uit of je hier last van hebt door kort in de zon te gaan zitten. Als je hiervan geen last hebt kun je hierna normaal gaan zonnebaden.

Sauna / zonnebank

Het gebruik van sauna en zonnebank kan een verhoging van de lichaamstemperatuur veroorzaken, afhankelijk van de sterkte van de blootstelling, de duur en ook de individuele gevoeligheid (bij de één stijgt bij eenzelfde blootstelling de kerntemperatuur veel sneller dan bij de ander). Wetenschappelijk onderzoek heeft tot op heden nooit aangetoond of het gebruik van sauna al dan niet schadelijk is voor het ongeboren kind. Schade zou op basis van theoretische gronden kunnen worden verondersteld. Omdat niet iedereen op dezelfde manier reageert op warmte en het moeilijk is precieze richtlijnen te geven is het advies sauna- en zonnebankgebruik liever uit te stellen tot na de zwangerschap.

Wij raden je in ieder geval af om tijdens de eerste vier maanden gebruik te maken van de sauna en/of zonnebank. Wij raden je ook af om gebruik te maken van een infrarood sauna.

Schadelijke stoffen en (röntgen)straling

Probeer in de zwangerschap contact met de volgende stoffen zo veel mogelijk te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen en chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen). Als je röntgenonderzoek nodig hebt, zeg dan dat je zwanger bent. Vaak kan de baarmoeder worden afgeschermd, zodat het zo min mogelijk straling krijgt. Een MRI-scan kan zonder gevaar voor de baby worden gemaakt. Ook van beeldschermen en magnetrons is geen schadelijke invloed aangetoond.

Slapende handen (carpale tunnelsyndroom) en vocht vasthouden

Carpale tunnelsyndroom: Veel zwangeren hebben last van slapende handen en soms pijn of tintelingen in handen of onderarmen. Deze klachten treden het meestal ’s nachts op. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar alle zenuwen van de hand en vingers doorlopen. Alle zwangeren hebben extra vocht in het lichaam, maar bij sommigen ontstaan bovengenoemde klachten. Het vocht in het tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken en dit veroorzaakt klachten. Het kan helpen om ‘s nachts met skatebeschermers aan te slapen. Hierdoor wordt het tunneltje in de onderarm niet afgekneld.

Vocht vasthouden: In de zwangerschap is het normaal, dat je vocht gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden zoveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Dat kan betekenen dat de bloeddruk omhoog gaat. Daarom wordt elke controle de bloeddruk gecontroleerd. Als de bloeddruk niet te hoog is dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten. Een aantal adviezen: drink veel (tenminste 2 liter per dag), gebruik brandnetelthee, rauwe witlof of bleekselderij, verhoog het voeteneinde van het bed iets en probeer niet te lang stil te staan.

Spierkrampen

Tijdens de zwangerschap kunnen spierkrampen of rusteloze benen optreden. Meestal komt dat door de grootte van de baarmoeder, die de doorbloeding van de benen belemmert. Wanneer deze klacht ontstaat aan het einde van de nacht, komt dit vaak door de afkoeling van de benen. Zorg dat je de benen lekker warm houdt gedurende de nacht. Draag geen knellende sokken die de bloedsomloop belemmeren. Het nemen van wisselbaden en of massage van de benen voor het slapen gaan kan ook helpen. Beweeg bij kramp het been of de voet in de tegenovergestelde richting.

Vakanties en verre reizen

Je kunt tijdens de zwangerschap gerust op reis gaan. Als je naar een ver land wilt reizen, neem dan contact op met je huisarts of de GGD voor een reizigersadvies en eventuele vaccinaties. Zeg daarbij duidelijk dat je zwanger bent. Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar voor moeder en kind. Wij mogen geen Fit to Fly verklaringen afgeven. Je kunt een (Engelse) zwangerschapsverklaring aan ons vragen als bewijs van je zwangerschapsduur. Een zwangerschapsverklaring geeft geen garantie dat je mag vliegen, de luchtvaartmaatschappij bepaald of je wel of niet mag vliegen. Wij adviseren je om contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij om te vragen welke eisen er worden gesteld. Verschillende landen en vliegtuigmaatschappijen hanteren verschillende regels mbt zwangerschap en vliegen. 

Voeding

  • Algemeen : zorg voor een gezonde, gevarieerde voeding en eet vooral niet voor twee.
  • Eet veel fruit en groenten, vezelrijke voeding (bruin brood, granen,…), calciumrijke voedingsmiddelen (melk, kaas,…).
  • Zorg voor voldoende vochtinname ; vermijd overdadig gebruik van frisdranken en sapjes (bevatten te veel suiker).
  • Wees matig met het gebruik van zout, suiker, koffie.
  • Gebruik geen alcohol.
  • Lijnen tijdens de zwangerschap of de borstvoeding is niet verstandig. In het vetweefsel van het lichaam worden schadelijke stoffen opgeslagen. Deze kunnen vrijkomen bij veel afvallen.
  • Voldoende foliumzuur: Bij een kinderwens wordt aangeraden een foliumzuursupplement van 400 microgram (of 0,4 mg) te nemen op het moment dat je besluit te stoppen met anticonceptie tot minstens 2 maanden in de zwangerschap. Voor en rond de periode van de bevruchting vermindert foliumzuur het risico op neuralebuisdefecten (‘spina bifida’ of open ruggetje). Daarnaast is het belangrijk foliumzuur rijke voeding te eten zoals bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, kaas, eieren en citrusvruchten.
  • Pas op met vitamine A: Van vitamine A mag de voorgeschreven dagdosis niet overschreden worden. Hoge dosissen vitamine A (meer dan 10.000 IE per dag) kunnen het kind beschadigen en aangeboren afwijkingen veroorzaken. Lever(producten) zijn rijk aan vitamine A, dus beperk het eten hiervan. Eet tijdens de zwangerschap maximaal 1 boterham per dag met bijvoorbeeld leverworst.

Wat wel en niet eten?

Producten die door en door verhit zijn en kort na bereiding worden gegeten zijn veilig.

  • Eet geen zachte kaas gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk (‘au lait cru’) en drink geen rauwe melk. Ook kaas die je in de supermarkt koopt kan van rauwe melk gemaakt zijn, kijk dus goed op de verpakking. Brie en camembert kun je eten als deze van gepasteuriseerde melk (au lait pasteurisé) zijn gemaakt.
  • Eet vlees, vis of schaal-/schelpdieren alleen als ze goed gaar zijn.
  • Eet geen vleeswaren die zijn gemaakt van rauw vlees, zoals filet américain, tartaar, ossenworst of carpaccio en laat ook gefermenteerde worsten (cervelaatworst, chorizo, salami) liever staan.
  • Eet geen roofvissen zoals tonijn, zwaardvis, haai en koningsmakreel.
  • Eet geen voorverpakte gerookte vis, zoals gerookte zalm.

Vrijen

Vrijen in de zwangerschap kan geen kwaad voor het kind. Wel kunnen harde buiken ontstaan. Vooral als het niet de eerste zwangerschap is, kunnen die harde buiken pijnlijk zijn en op weeën lijken. Dit kan een aantal uren duren. Soms kan het helpen om een warme douche te nemen of een warme kruik tegen de onderbuik te leggen. Warmte werkt ontspannend. Het kan ook zijn dat je een klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen, dit kan geen kwaad.