Medische echo’s

Medische echo's

header image

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop wij een echo zullen maken. Als je dit niet wilt, dan is dat uiteraard bespreekbaar. De echo brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind. 

Alle aangeboden medische echo’s en eventuele pretecho’s worden gemaakt op de praktijklokatie in Rhoon-Portland door medisch gediplomeerde echoscopisten. Wij werken met de nieuwste geavanceerde echo-apparatuur, wat je zult merken in de kwaliteit van de beelden. Ons echocentrum heeft een overeenkomst met de Stichting Prenatale Screening Zuidwest Nederland.

De medische echo’s, die je tijdens je zwangerschap krijgt aangeboden worden vergoed door de zorgverzekering. Als je een pretecho bij ons wilt laten maken dan zijn de kosten voor eigen rekening.

Vroege echo vitaliteit

Wij maken, geheel vrijblijvend, een vroege echo rond 7-8 weken om de zwangerschap te bevestigen en voor het eerst kennis te maken met jullie kindje. Deze echo kan vaak uitwendig gemaakt worden, maar dat lukt niet altijd. Soms is het nodig om een inwendige echo te maken. Indien de beeldvorming bij de echo via je buik niet optimaal genoeg is dan kan de echo ook vaginaal gedaan worden. Dit is niet schadelijk en doet geen pijn.

Termijn 

Deze echo maken we tussen 10 en 11 weken zwangerschap. Met deze echo bepalen we hoe lang je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Daarnaast wordt er bij deze echo gekeken of:

  • er sprake is van een intacte zwangerschap
  • er hartactie aanwezig is
  • er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap

13-weken echo

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. De 13-weken echo valt onder de prenatale screening. Met deze echo is het mogelijk om sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. De 13 weken echo is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie.

20-weken echo

Deze echo wordt ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd en valt onder de prenatale screening. De beste termijn voor deze echo is rond de 19-21 weken. Veel zwangeren zien deze echo als een standaard echo. Wij willen benadrukken dat deze echo niet verplicht is en dat je zelf kunt kiezen of je deze echo wilt laten maken. Deze echo is er primair op gericht om lichamelijke afwijkingen op te sporen. Daarnaast wordt door verschillende metingen de groei van het kind, de moederkoek, de navelstreng en de hoeveelheid vruchtwater gecontroleerd. 

Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien op de echo. De 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind.

Bekijk voor meer informatie de folder

Folder 20 weken echo

Groeiecho

Alleen op indicatie zullen wij groeiecho’s maken. Zo kunnen er tijdens de zwangerschap redenen zijn of ontstaan om de groei van de baby te meten met een echo.

Liggingsecho 

Bij twijfel over de ligging van jullie kindje in de laatste maand van de zwangerschap, zal de verloskundige tijdens een vervolgcontrole de ligging van jullie kindje controleren door middel van een echo.