Het eerste bezoek

Intake en vroege echo

header image

Het intakegesprek vindt bij voorkeur plaats rond de 8 weken zwangerschap. Deze afspraak duurt ongeveer 60 minuten. Indien gewenst kan je kosteloos een vroege echo laten maken. Met deze echo kunnen wij vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en vaststellen dat het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen dat het hartje klopt.

Het doel van het eerste gesprek is om kennis te maken, om goed in kaart te brengen wie je bent en om uit te vragen of er dingen zijn waar wij rekening mee moeten houden in de zwangerschap. Tijdens het gesprek zullen we daarom allerlei vragen stellen over jouw gezondheid en die van je partner. Ook is het van belang te weten of er erfelijke ziektes in de familie voorkomen. We geven informatie over hoe je gezond zwanger kunt zijn en wat onze rol is tijdens de zwangerschap. Indien gewenst informeren we jullie over mogelijke onderzoeken die je in de zwangerschap kunt laten verrichten. Ook zullen we tijdens deze eerste controle je bloeddruk meten en zul je een formulier mee krijgen om bloed te laten afnemen om je hemoglobinegehalte (ijzer), suikergehalte, bloedgroep en rhesusfactor te bepalen en te testen op irregulaire antistoffen, Lues (syfilis, een geslachtsziekte), Hepatitis B (leveraandoening) en HIV. Dit bloedonderzoek kun je laten verrichten bij een van de prikposten van de STAR.

Alle gegevens van de eerste en vervolg controles komen in je (digitale) zwangerschapsdossier te staan. indien gewenst kan je ook toegang krijgen tot je eigen zwangerschapsdossier via het zwangerenportaal. Op deze manier zijn resultaten van o.a. jouw bloeddruk, bloedonderzoek en echo’s voor jou inzichtelijk. Je krijgt van ons een afsprakenkaart mee waarop de afspraken voor vervolgcontroles gemaakt worden.

Persoonlijk zorgplan

header image

Bij het intakegesprek maken we voor elke zwangere een persoonlijk zorgplan. Dat betekent dat we samen kijken of er naast de standaard zorg eventueel aanvullende zorg nodig of gewenst is. Hierbij luisteren we ook naar jullie persoonlijke wensen.

We hebben een uitstekende samenwerking met de gynaecologen in de ziekenhuizen in Rotterdam- Zuid, het Maasstad- en Ikaziaziekenhuis. Op indicatie kunnen we tijdens een gezamenlijke intakebespreking met de gynaecoloog afstemmen welke zorg je nodig hebt in je zwangerschap of tijdens je bevalling.