Beladvies

Wanneer bellen?

header image

Rond de 36e week van je zwangerschap bespreken we wanneer je de verloskundige moet bellen als de bevalling begint. Dit beladvies gaat in op de dag dat je 37 weken zwanger bent. Je krijgt nu ook je zwangerschapsdossier mee naar huis, die je vervolgens bij iedere controle weer mee moet nemen. Zo heb je altijd de benodigde gegevens bij de hand.

Je moet ons direct bellen als je vóór 37 weken last hebt van:

  • bloedverlies
  • vruchtwaterverlies
  • regelmatig terugkerende pijnlijke harde buiken

Bij vragen/ongerustheid:

header image

Als je denkt dat de bevalling begonnen is en je wilt graag even overleggen of als je vragen hebt, dan mag je ons altijd bellen op het spoednummer 06-54690115. Je krijgt dan de dienstdoende verloskundige aan de lijn. Het is belangrijk dat je je kindje goed blijft voelen bewegen. Bij twijfel of zorgen hierover of maak je je ergens anders ongerust over, bel dan ook ten alle tijde de dienstdoende verloskundige!

Bij weeën:

header image

  • Als je voor de eerste keer gaat bevallen, bel ons als je gedurende een uur weeën hebt die elke 3 a 4 minuten terugkomen en tenminste een minuut aanhouden.
  • Als je al eens eerder bevallen bent, bel ons dan als je gedurende een uur weeën hebt die elke 5 minuten terugkomen. Dit omdat de bevalling van een volgend kindje sneller kan verlopen. Het kan ook zijn dat de verloskundige je gevraagd heeft eerder te bellen wanneer de eerste bevalling bijvoorbeeld vlot is gegaan.

Bij vruchtwaterverlies:

header image

  • Altijd direct als het vruchtwater geel, groen of bruin is.
  • Als het vruchtwater helder (wit/kleurloos/rozig of met vlokjes) is. ’s Avonds (na 22.00u.) of ’s nachts hoef je ons niet meteen te bellen als je nog geen weeën hebt, maar kan dit de volgende ochtend vanaf 9.00 uur. Overdag kun je ons wel meteen bellen.
  • Als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald (dit controleren we tijdens de reguliere controles) heb je het advies gekregen om direct te bellen en op bed te blijven liggen tot de verloskundige je gecontroleerd heeft.

Bij bloedverlies:

header image

  • Bij helderrood bloedverlies, zoveel of meer als bij een menstruatie altijd direct bellen!
  • Het verliezen van een slijmprop hoeft niet direct doorgegeven te worden. Dit is een teken dat de baarmoedermond in de voorbereidende fase zit, maar het is nog niet het begin van de bevalling. Deze voorbereidende fase gaat soms ook gepaard met kleine beetjes bloedverlies, qua hoeveelheid minder dan een menstruatie.

Folder Hoe bereid je je voor